nul-btw voor zakelijke klanten

BTW bij intracommunautaire levering:

Als zakelijke Belgische klant is het mogelijk om vanuit het buitenland zonder BTW te kopen. Dit dient u via de mail aan te vragen en kan niet via de webshop.

De webshop is een internetwinkel die openbaar toegankelijk is (voor consumenten). Er is dus géén sprake van een account aanmaken waarbij uw bedrijf eerst geverifieerd word en in een afgeschermde omgeving kan bestellen. Het is het daarom verplicht  BTW in rekening te brengen, ook als er sprake is van levering vanuit Nederland naar Belgie omdat wij wettelijk verplicht zijn vooraf uw BTW vrijstelling te controleren. Er zijn namelijk nogal wat consumenten die gegevens invullen in het bedrijfsnaam en BTW veld  maar ook bedrijven met een geldig BTW nummer die echter niet BTW plichtig zijn.

Conform de wetgeving kan het dus ook niet dat iedereen die een bedrijfsnaam invult automatisch zonder BTW afrekent omdat niet iedereen daar recht op heeft. Bent u aangemerkt als ondernemer en BTW- plichtig in Belgie, én wenst u gebruik te maken van de verlegde BTW-regeling, dan kunt u uitsluitend bestellen via de e-mail en om een nul-BTW factuur vragen voor een intracommunautaire levering. Uw bestelling zal dan via de e-mail worden behandeld en u ontvangt hiervoor een factuur.

De software van de webshop is niet in staat om consumenten die willekeurige cijfers of een tel.nummer in het veld van het BTW nummer invullen te herkennen noch het verschil tussen bedrijven die géén BTW-aangifte doen en die dat wel doen. Daarom kunt u bij mij niet via de site zonder BTW bestellen.

Indien u toch via de site bestelt, betaalt u de 21% BTW. Deze staat duidelijk én op meerdere momenten tijdens het bestelproces aangegeven. TIjdens het bestelproces krijgt u eveneens een besteloverzicht ter controle.. Ik mag er daarom vanuit gaan dat u bewust kiest om inclusief  Nederlandse BTW te bestellen. Deze kunt u dan nog wel zelf terugvragen bij uw belasting/btw aangifte (box: leveringen/diensten uit landen binnen de EU) of middels een formulier bij de Nederlandse belastingdienst, wanneer u het al eerder terug wilt ontvangen. Uw belastingdienst ziet dit als voorbelasting en zal dit aftrekken van het totaal bedrag. Het nettoresultaat van buitenlandse inkopen op uw btw-aangifte is dus alsnog nul. Het is niet mogelijk, indien u heeft gekozen voor een betaling incl. BTW, deze vervolgens bij mij terug te vorderen.Het is niet mogelijk om te bestellen en af te rekenen incl. BTW om vervolgens de BTW terugbetaald te krijgen. O.a. omdat er bij de online betaalopties BTW vermeld staat over bedragen (bijv. bij paypal of creditcard: betaal ik u 21% terug dan registreert paypal/creditcard nog steeds BTW over het resterende bedrag). Ook klopt de factuur dan niet meer.  I.v.m. strikte Europese wetgeving omtrent illegale financiering en witwassen  werk ik niet mee om u toch op deze wijze terug te betalen.  Bestellen zonder BTW  -> altijd vooraf aanvragen!

Regelmatig komt het voor dat een Belgische klant zijn/haar particuliere gegevens opgeeft voor het afleveradres en bijv. met zijn/haar privé paypal account betaald. Daarna stuurt betreffende klant een mail met het verzoek om een zakelijke factuur voor het reeds betaalde bedrag én terugbetaling van de BTW aan het priveadres. Dit kan bij de belastingdienst als fraude gezien worden. Regelgeving van de belastingdienst wordt zéér formeel toegepast en de boetes zijn hoog. Ik werk hier daarom niet aan mee.

Afhalen met 0% BTW  kan ook. Indien u namens een Belgisch bedrijf koopt dat BTW plichtig is, maar de goederen zelf komt afhalen is een factuur met verlegde BTW uitsluitend mogelijk indien u een exportverklaring ondertekend. De belastingdienst wil dit als bewijs dat de goederen daadwerkelijk het land verlaten, anders geldt er alsnog 21% belasting. Het is niet mogelijk goederen af te halen en daarna BTW terug te vragen. U dient dit vooraf aan te geven en een ondertekende exportverklaring mee te nemen.